A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Ha nem akarja többet látni ezt az üzenetet, kérjük zárja be. 

Szilágyi Tibor festőművész weblapja

Bemutatkozás

Senki sem volt még teljesen és maradéktalanul önmaga, mégis mindenki igyekszik önmaga lenni: ki tapogatózva, ki ahogyan éppen tud?. Írta ezen gondolatokat Hermann Hesse német-svájci író 1946-ban.
Az ember ha gondolkodó lény, esetleg alkotó, valóban személyes élményeit, érzéseit, megérzéseit tárja fel, vagy mutatja be a valóságosnak vélt anyagi, szellemi vagy társadalmi közegből. A művek által illusztrálva tükörként reflektálva az élmény galaxis hatásaira.
Az elektronikus média világa lehetővé tette, hogy ki-ki valamilyen formában ablakot nyisson magára, mintegy kirakatba lépve alkotásain keresztül, hogy megmutassa, megértesse magát a tágabb világgal.
Az exhibicionizmusnak e fajtája hasonlít egy egy kiállítás vagy kiadvány létrehozásához. A művészet és a művész dolga, hogy hatást keltsen, majd azon túl dokumentáljon egy adott kort. A leszűrt tapasztalatokat az utódok építő elemként használva tovább építhetik ezt a véget nem érő építményt, a MEGISMERÉST.
Minden alkotás a magasabb rendű erők dokumentálása. A művészet a legmagasabb alkotási forma. Minden egyébre való tekintet nélkül önmagát adja, és mégis, egy a mindennel. Nem analízis, hanem szintézis. A lehetőség törvényein alapszik, erejével a kozmoszban gyökeredzik, és minden porcikájában benne van annak kinyilatkoztatása, hogy csak most, és csak így születhetett meg? ? Kassák Lajos 1922.
Az alkotás absztrakció. Az alkotás teremtés. Az alkotó és a befogadó viszonyában a kompozíció jelenti a megtestesülést. A kompozíció a festészetben a szín, forma, vonal, kontraszt stb. segítségével megjelenített gondolat. A művész feladata az ethosz és a közízlés formálása. Az eredmény pedig a kor egyfajta visszatükrözése, lenyomata lesz. A művész és a művészet felelőssége, hogy a néző számára értelmezhető élményt nyújtó, esztétikailag magasrendű alkotást hozzon létre.
Az én kifejezési világomra jellemző egyfajta szürreális képtársítás, amely konstruktív szerkezeti elvek alapján élénk kontrasztos színvilágban jelenik meg. A lét nehézségeit, szépségeit, változásait a sík és tér viszonyainak, arányainak váltakozásaival próbálom kifejezni. Sok festményemen harmonikus, máskor feszült, disszonáns kontrasztok dominálnak.
Az embert világunkban egyre több információ éri a média által. Ez az információ halmaz már önmaga is egy valószerűtlen, szürreális dolog. E hatalmas, gigantikus ismeretanyag nyomasztóan apróvá degradálja az embert. Meg kell találni a harmonikus arányt és viszonyt az Én és a világ között. Szolidaritást, lojalitást, toleranciát, empátiát kell sugározni a tudatlansággal, erőszakkal és brutalitással szemben. Festészetemben e problematikával is gyakran foglalkozom. Műveimben asszociációs szerepet kap egy-egy zenei vagy irodalmi alkotás is. Kompozícióimban gyakran antropomorfizálódik a szatmárcsekei kopjafa, a vasbeton építmény, vagy pad, stb.. Sajátos szerepe van a szimbolikus izzólámpának, és a magam teremtette lényeknek is. A síkszerű dekoratív konstrukciók elsősorban a rendezettséget, harmóniát, jóérzést hivatottak előidézni, hiszen a művészet egyik célja az ethosz, a szép és jó általánossá, elfogadottá válásának ösztönzése. A festészet ezért is lehet szépművészet. A szép művészete.

Elérhetőségek

E-mail: szilagyi.tib54@gmail.com
Mobiltelefon: +36-70/502-6095
Web: http://www.szilagyiart.hu

Szerzői jogok

Szerkesztés alatt!

Használati feltételek

Szerzői jogi közlemény

Vásárlás

Partnerek

Szerkesztés alatt!

© 2016 Szilágyi Tibor festőművész weboldala. Minden jog fenntartva! All Rights Reserved.