A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Ha nem akarja többet látni ezt az üzenetet, kérjük zárja be. 

Szilágyi Tibor festőművész weblapja

Önéletrajz

A Szabolcs-Szatmár megyei Kisvárdáról indultam 1954-ben megszületve. Művészi életem első gyújtópontja a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola volt.
Furcsa módon a szikrát nem az oktatásban részt vevő művésztanároktól, hanem az akkor ott kialakult hallgatói, szakmai, baráti társaságtól kaptam. Pontosabban szólva egymást ösztönözve valamennyien szikrát kaptunk egymástól. Az egykori csoportosulásunkból szinte valamennyien művésszé értünk, és tagjai vagyunk a Magyar Alkotók Országos Egyesületének is.
Majdnem huszonöt évet töltöttem a tanári pályán. Valószínűleg a mai napig tanítottam volna, ha nem betegszem meg. Az alkotás és a tanítás, nevelés lényegében majdnem azonos tevékenység. A tanár irányítja a gyerekek figyelmét, érdeklődését, segít a világ dolgainak értelmezésében, érzelmi, viselkedési attitűdöket mutat. Legfőbbként: ösztönzi a kifejezési készséget, növeli annak képességét. Végül is megértésre, befogadásra, gondolkodásra nevel. A művész is hasonló hatást szeretne kiváltani alkotásaival a nézőben. Festőművészként ehhez eszközöm maga a kompozíció, az azt megtestesítő színek, vonalak, kontrasztok, felőletek, stb.. Legnagyobb nehézséget a képzőművész esetében a megérlelt, megszenvedett és közérdekűnek tartott műveinek bemutatása jelenti. Egy-egy kiállítás rengeteg erőt, időt és pénzt von el az aktív munkától. Egy honlap létrehozása a világhálón, még ha közvetlen személyes élményt nem is nyújt, jó lehetőség arra, hogy függetlenedve sok kényszerűségtől, képhez és szóhoz jusson az ember, megmutatva egy-egy szeletet önmagából.
1981 óta élek Tatabányán. A városhoz köthető tanári munkám jelentősebb része is, amelyet a helyi József Attila Alapfokú Művészeti Általános Iskolában végeztem.
Tatabányán jelentkeztem legtöbb egyéni kiállítással is. Csoportos tárlatokon is Tatabányán vettem részt legtöbbször. Ezek között a legfontosabbak a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány által szervezett a Tatabányai Múzeumban megrendezett őszi tárlatok voltak.
Képeim megszületésében gyakran támaszkodtam a zene világára. Főként Bartók, Debussy, Ravel, Sztravinszki inspirált képi megfogalmazásra. Az irodalom is sokszor volt ihletőm érzelmeim, gondolataim kifejezésében. Többek között József Attila, Ady Endre, Áprily Lajos, Szilágyi Domokos, Kaffka, Rilke, stb.. A tárgyi világ is több tételt jelent eddigi opuszomban. A szatmárcsekei kopjafák, tokaji építmények, faragott kapuk, ajtók és vasbeton készítmények.

Elérhetőségek

E-mail: szilagyi.tib54@gmail.com
Mobiltelefon: +36-70/502-6095
Web: http://www.szilagyiart.hu

Szerzői jogok

Szerkesztés alatt!

Használati feltételek

Szerzői jogi közlemény

Vásárlás

Partnerek

Szerkesztés alatt!

© 2016 Szilágyi Tibor festőművész weboldala. Minden jog fenntartva! All Rights Reserved.